Előadók


Előadóink listáját folyamatosan frissítjük!

Champagne Alfred Gratien bouteille de 1928Alfred Gratien Champagne Masterclass
Nicolas Jaeger, Franciaország
Champagne egyik legizgalmasabb ízvilágot képviselő pincészetének pezsgőmestere természetesen Champagne szülötte, méghozzá a borvidék fővárosában, Reims-ben látott napvilágot. Pályaválasztására nagy hatással volt édesapja, illetve a családi tradíciók, így egyenes út vezetett a szőlészet és borászat felé. Az iskola elvégzése után 1990-ben édesapja mellett kezdett el dolgozni a Champagne Alfred Gratien háznál, melyet 2007 óta – édesapja nyugdíjba vonulása után – már egyedül vezet. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen hobbija a mestersége, ugyan ki ne szeretne “chef de cave” (pezsgőmester) lenni?
A vasárnap reggeli pezsgős mesterkurzus előadójának is hatalmas szerepe van abban, hogy a Champagne Alfred Gratien hű maradt a tradícióihoz, és buborékos italainak gyártása közben nem engedett a divatnak, vagy a tömeggyártás diktálta trendeknek. Jóllehet Jaeger a pinceszet szellemiségét már az anyatejjel magába szívhatta, ugyanis 1902-óta a családja vezeti a pincészetet.
Március 2, Vasárnap, 9.30, Mesterkurzus terem >>

Photo J. ARNAUDCahors Workshop, A francia Malbec
Jérémy Arnaud, Franciaország
Tanulmányai után a Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence-nál (CIVP) dolgozott marketing igazgatóként, és így 700 borászat és 42 ezer hektár bortermelő vidék marketingjéért felelt. Az volt a célja, hogy a rozé borok piacát világszerete bővítse, és hat éves (2000-2006) munkájának köszönhetően ma Champagne mellett Provence a legsikeresebb régió. 2006-tól hasonló feladatot lát el a dél-nyugat francia Cahors területen az Union Interprofessionnelle des vins de Cahors (UIVC) szervezetnél, ahol a régió borainak nemzetközi piacra jutását segíti. És hogy milyen eredménnyel? 2011-től valóságos export boom tapasztalható.
Március 1, Szombat, 11.30, Orfeum Club >>

Tom Stevenson Exclusive Champagne Masterclass
Tom Stevenson, Anglia

TomStevenson tasting
Kedves Vendégeink,
Sajnálattal szeretnénk Önökkel tudatni, hogy a VinCE Budapest Wine Show szombati Tom Stevenson Exclusive Masterclass előadója, Tom Stevenson betegség miatt lemondta a VinCE Budapesten való szereplését. Távollétében az előadást Márkus György Tom Stevenson leghűségesebb tanítványa tartja meg, azonban, ha Önöknek ez nem megfelelő, kérjük jelezzék és visszautaljuk a jegy árát, vagy beválthatják másik előadásra. Reméljük mindez nem szegi kedvüket a VinCE Budapesten való részvételtől. Elnézésüket kérjük a kellemetlenségért.

Tom Stevenson több mint 30 éve publikál borokkal kapcsolatban. 23, kritikusok által is elismert könyv szerzőjeként 32 írói díjban részesült, köztük három alkalommal az év borszakírója elismerésben, de Amerikában megkapott már életműdíjat is. Több mint ötven kiadónál 25 nyelvre fordították le köteteit. Hat évig tanulmányozta Champagne-t, mire a téma szakértőjeként 1986-ban megjelentette Champagne című (Sotheby’s) kötetét. Az 1998-as Christie’s World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine (Absolute Press) könyve volt az első, amely közölte azt a 17. századi dokumentumot, ami bizonyította, hogy Dom Pérignon Hautvillers-be érkezése előtt hat évvel Angliában felfedezték már az úgynevezett „méthode champenoise”-t. Tom Stvenson másik szenvedélye Elzász, 1993-ban jelent meg The Wines of Alsace (Faber & Faber) című kötete, amely szintén besepert két díjat. Állandó rovata van a The World of Fine Wine-ban, és rendszeresen bírál amerikai, francia, német, görög, ausztrál és egyesült királysági versenyeken Champagne és Elzász panelek elnökeként. 2014-ben útjára indította saját versenyét is, ez a The Champagne & Sparkling Wine World Championships. Tom leginkább az 1988 óta minden évben megjelenő The Sotheby’s Wine Encyclopedia szerzőjeként ismert. A Master of Wine és a Master Sommelier vizsgák törzsanyagául szolgáló, 14 világnyelvre lefordított kötetek eddig több mint 700 ezer példányban keltek el.
Március 1, Szombat, 17.30, Orfeum Club >>

Darrel-Joseph-300x270Balkan Workshop
Darrel Joseph, Ausztria
A bécsi illetőségű Darrel Joseph Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa borainak és borvidékeinek szakértőjeként a nagy-britanniai Decanter és Harpers Wine & Spirit, a német Meininger’s Wine Business International és az osztrák wein-pur kiadványaiban publikál. Továbbá az amerikai Wine Spectator lapban jelennek meg cikkei, és közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Book-jában, valamint a wein-pur Best of Austria kiadványában. Darrel volt az angol nyelvű szerkesztője Alkonyi László Tokaj – A szabadság bora című könyvének.
Bíróként is részt vesz nemzetközi borversenyeken, úgymint a megújult londoni Decanter World Wine Awards, a Concours Mondial de Bruxelles, a Berlin Wine Trophy, a magyarországi Pannon Bormustra és a horvátországi Vinistra versenyeken. Európa szerte tart borkóstolásokat és bemutatókat különböző borklubok, borászati iskolák, üzleti és magánügyfelek számára. 2014-ben balkáni borokról fog workshopot tartani a VinCE Budapesten.
Március 2, Vasárnap, 17.30, Workshop terem >>
Russia’s Abrau-Durso Masterclass
Fabien Lorenzen
, Franciaország
IMG_4343Fabien Lorenzen régi borászcsaládba született, a cabernet-t és merlot-t termelő, 15 hektáros családi birtokon dolgozott tanulmányai befejezéséig. Eleinte szupermarketek és borkereskedések (Shop Nicolas) kereskedőjeként dolgozott, majd tanulmányútra indult (Saint Emilion, Médoc, Champagne, Languedoc Roussillon vidékek után következett Ausztria, Magyarország és Oroszország). 2012 óta az Abrau Durso borászatnál tanácsadó.
Február 28, Pétek, 13.30, Mesterkurzus terem >>

Russia’s Abrau-Durso Masterclass
Nuno Terrao, Portugália
y_562f82eaNuno Terrao nemzetközi tanulmányokat végzett, majd két éven keresztül külkereskedelemmel foglalkozott Bukarestben és Moszkvában. 2007-től egy portugál borászati cégnél dolgozott export menedzserként, majd igazgatóként. 2012 óta az Abrau Durso borászatnál végzi ugyanezt. Jelenleg az Egyesült Királysággal, Dániával, Singapurral, Kínával és Magyarországgal állnak szorosabb kapcsolatban, de újabb piacok kialakítására törekszenek.
Február 28, Pétek, 13.30, Mesterkurzus terem >>

Charles Metcalfe, Egyesült Királyság 
Digital Kings Workshop (Ryan Opaz társelőadója)
Charles MetcalfeCharles Metcalfe az egyik legismertebb és legszórakoztatóbb brit borkritikus. Ő alapította a Wine International bormagazint és az International Wine Challenge versenyt. Tizenkét éven keresztül volt tévéműsorok (például a Taste Today) ital- és ételszakértője. Feleségével írta legutolsó könyvét, egy portugál étel és italkalauzt (The Wine & Food Lover’s Guide to Portugal), ami elnyerte a Louis Roederer-könyvdíjat 2008-ban. Charles Metcalfe büszke arra, hogy 2009 óta már ő az elnöke a legjobb bor- és gasztrokönyveket díjazó zsűrinek. Nem mellesleg operaénekes is!
Charles és Ryan Riojából, Portugáliából, Ausztriából, Franciacortából, Törökországból és Svájcból mutatnak majd be egy-egy bort (borsor hamarosan).
Március 2, Vasárnap, 9.30, Workshop terem >>
André Hoinkis, Brazília, Douwe Egberts nemzetközi kávészakértője
andre-hoinkisKésőbbi kávészakértőként André Hoinkis a legjobb helyre, Brazíliába született, ahol már gyermekként a családi pörkölő illatain képezte orrát.  1989-ben állt munkába, hogy lassan de biztosan araszoljon fel a ranglétrán és a kávétermeléstől a csészéig a kávékészítés minden részterületét alaposan megismerje. Dolgozott kávéültetvényeken, megalkotta első kávékeverékeit, majd termelési igazgatóként felelt a minőségért. Tudásvágya és az újabb kihívások ekkor szólították Európa, ahol a holland központú Douwe Egberts nemzetközi kávészakértőjeként folytatta karrierét; először termékfejlesztéssel foglalkozott, majd 2005-ben a minőségbiztosítási csapathoz csatlakozott. Mára ő a világvállalat szakmai vezetője, aki sorra járja az egzotikus kávétermelő régiókat és kutatja az újabb kincseket. Zsűrizett már a Cup of Excellence-en, a kávévilág Oscarjaként ismert megmérettetésen is.
Február 28, Péntek 13.30–15.00, Mesterkurzus terem >>
Stephen Mould, Egyesült Királyság, Senior Igazgató, a Sotheby borrészlegének európai vezetője 
Sotheby’s Stories Masterclass – történetek a legendás aukciós házból különleges borokkal illusztrálva
Stephen MouldStephen Mould 1980-ban csatlakozott a Sotheby’s-hoz, miután képzőművészként kitűntetéssel végzett a Newcastle Egyetemen. 1985-ben vezette első boraukcióját, 2001-ben lett a Sotheby’s borrészlegének európai vezetője, és 2003-ban már Senior Igazgatóvá nevezték ki. Több mint 30 éve felügyeli és katalogizálja a főbb boreladásokat Európában. A Sotheby’s egyik első számú boraukció-vezetőjeként Stephen fontos szerepet játszott több rekord árbevételű aukción, úgymint a Massandra-válogatás, a Princely válogatás (Thurn und Taxis), az Andrew Lloyd Webber Borkollekció, a Millennium Wine Cellar és az Adrian Bowden Cellar – Parts I & II értékesítésén. Tudása és tapasztalata páratlan a történelmi pincészetek hitelesítése terén.
Február 28, Péntek 17.30–19.00, Mesterkurzus terem >>

Elise Losfelt, Franciaország, a Moët & Chandon borásza 
Moët & Chandon Masterclass
Elise LosfeltElise Losfeltet 2012 szeptemberében nevezték ki a Moët & Chandon luxus champagne ház borászának, egyúttal ő a szóvivője a borászati részlegnek. Elise a Losfelt család hatodik generációjához tartozik, aki borászkodással foglalkozik, így a családi birtokon (Grès de Montpellier) már nagyon fiatalon belekóstolhatott a szakmába. Mielőtt csatlakozott volna a Moët & Chandon csapatához többféle borkészítési tradíciót és trendet ismert meg borászasszisztensként három különböző birtokon: a Dominique Portet birtokon az ausztrál Yarra-völgyben, a francia Château Beychevelle-ben, illetve a majorcai Bodega Mortixban.
A pincemesterrel szorosan együttdolgozik, így a Moët & Chandon pezsgőit születésüktől egészen “felnevelkedésükig” végigkíséri.
Március 1, Szombat 9.30–11.00, Mesterkurzus terem >>

Hilke Nagel, Germany”s DVP Workshop 
Hilke NagelManaging Director, VDP. Die Prädikatsweingüter
After vocational training in hotel management and in winery management, Hilke Nagel completed an apprenticeship in public relations at Manning, Selvage & Lee in New York. She served as managing director of the Verband Deutscher Prädikatsweingüter e.V. (VDP, or Association of German Prädikat Wine Estates) from 1992 to 1998, after which – to meet family obligations – she remained responsible for the VDP’s public relations and dealt with issues related to viticultural politics and vineyard classification. During 2012 and 2013, she worked in asset management at Salm-Salm & Partner GmbH. As of January 2014, she resumed her position as managing director of the VDP.
28 February, Friday 15.30, Workshop room >>
Caroline Gilby MW, Egyesült Királyság, 10 MW, 10 Vintages, 10 Wines and Blue Danube Masterclasses
Caroline Gilby1992-ben szerezte meg a Master of Wine minősítést. Növénybiológusként doktorált, de a borok kedvéért otthagyta a mikroszkópot. 1988-ban csatlakozott az Augustus Barnett borkereskedéshez, és hét éven keresztül borbeszerzőként dolgozott – ahol szőlő terem, abból az országból ő vásárolt. Vásárolt néhány tételes csomagokat, de többszázezer palackos szállítmányok beszerzését is bonyolított borszaküzletek, hotelek, éttermek számára. 1995-ben szakított a vállalati létformával és szabadúszú borszakíró és szaktanácsadó lett. Tagja a Borírók körének (Circle of Wine Writers), rendszeresen publikál a Decanter, a Harpers, a The Drinks Business, a VinCE és a Meiningers Wine Business International kiadványokban. Közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Guide-jában és más könyvekben (mint például az Oxford Companion to Wine). Rendszeresen bírál borversenyeken, többek között a Decanter World Wine Díjon, ahol a magyarországi borok bizottságának elnöke volt 2012-ben. Caroline egyike annak a hat előadónak, akik egy nem mindennapi mesterkurzuson bemutatják a Master of Wine oklevél hat különböző aspektusát – hat különleges boron keresztül.
Március 1, Szombat, 11.30 és 17.30, Mesterkurzus terem >>
Elizabeth Gabay MW, Franciaország – Egyesült Királyság
10 MW, 10 wines, 10 vintages Masterclass
Elizabeth Gabayaz 1980-as évek közepétől szakértője a dél-kelet franciaországi boroknak mint független kereskedő és tanácsadó. 1998-ban szerezte meg a Master of Wine címet. 2002-ben költözött Franciaország dél-keleti részére, és azóta több magazinban publikál Provence, valamint Magyarország és Észak-Olaszország borairól.
A winetravelguides.com, az éves ‘Oz Clarke’s Pocket Guide’ és a Jancis Robinson jegyezte ‘World Atlas of Wine’ Provence-i fejezetéhez is hozzájárult. Elizabeth aktív oktató, a Master of Wine-jelölteket is tanít, workshopokat tart és borkóstolásokat vezet.
Számos konferencián és múzeumban tart előadásokat a bor történetéről. Jelenleg egy puncs-tematikájú könyvön dolgozik.
Március 1, Szombat 11.30–13.00, Mesterkurzus terem >>
Clive Coates MW, Franciaország – Egyesült Királyság
Burgundy Clive Coates Masterclass – A mitikus borvidék titkai három fehér- és három vörösboron keresztül
Clive CoatesClive Coates MW (Master of Wine) egyike a világ legbefolyásosabb borszakértőinek. Ezt elismerendő a francia kormánytól megkapta a Lovagrend Mezőgazdasági Érdemkeresztjét, de volt már az év borszakírója is 1998/1999-ben. Ő adta ki 241 számban 1984 és 2005 között a méltán elismert The Vine című független bormagazint. Néhány a könyvei közül: CLARET (1982), WINES OF FRANCE (1990), GRANDS VINS, The Finest Châteaux of Bordeaux and Their Wines (1995), valamint a több díjjal jutalmazott CÔTE D’OR, A Celebration of the Great Wines of Burgundy (1997). Azóta megjelent kötetei: AN ENCYCLOPAEDIA TOTHE WINES AND DOMAINES OF FRANCE (2000), THE WINES OF BORDEAUX (2004), THE GREAT WINES OF FRANCE (2005). A CÔTE D’OR sikere után megérkezett 2008-ban a folytatás is: THE WINES OF BURGUNDY.
Jelenleg Dél-Burgundiában fél-visszavonultan él kutyáival, ahol alkalmanként szerencsés borszerelmeseket vezet körbe a régióban.
Március 1, Szombat 15.30–17.00, Mesterkurzus terem >>

Kristian Kielmayer, Magyarország–Ausztria, Urben Legends Workshop
Kristian KielmayerNemzetközi Bordiplomás (AIWS), WSET Certified Educator
Kristian idegenforgalom-szálloda szakon szerzett közgazdász diplomát mellette pedig idegenvezetőként tevékenykedett. A borok világához a történelmen, mélyebb értelemben a bortörténelmen keresztül került közelebb. Főiskolai tanulmányai mellett a Kodolányi János Főiskola Borbarát Klubját vezette 3 évig, ahol megalapította a Borbarát Kulturális Egyesületet. Végig nagy hatással volt, és a mai napig van rá dr. Cey-Bert Róbert; aki legkedvesebb tanítványának tekinti, és a mai napig szoros barátság köti őket össze.
Ezután Anglia fővárosának egyik legpatinásabb borkereskedésének, a The Winery-nek vált nélkülözhetetlen tagjává, később vezetőjévé. Elsősorban a párlatok, erősített borok, német és burgundiai borok beszerzésével, eladásával, illetve személyes kóstolások vezetésével foglalkozott.
Londonban végezte el a Wine & Spirit Education Trust diploma kurzusát (Nemzetközi Borakadémikus, AIWS), majd később a WSET Certified Educator, oktatói és vizsgáztatói címet ugyanitt nyerte el.
A London utáni és tanulmányi út kitérőt követően Bristolban foglalkozott privát ügyfelekkel, kóstolók és szemináriumok vezetésével az Averys’ borkereskedésnél. Számos hazai és nemzetközi borbírálaton vett/vesz részt (International Wine Challenge London, Vinoble Jerez többek között), előadásokat tart itthon és külföldön magyar borokról (ProWein/Németország, London/Egyesült Királyság, stb.), az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja, oktat (CEWI és az Osztrák Borakadémia lektora), ír és persze folyamatosan tanul mindazonáltal, mert a bor világa csodálatos és mindig van újabb és újabb felfedeznivaló, jelenleg a Master of Wine vizsgájára készül.
Március 2, Vasárnap 9.30, Mesterkurzus terem >>
Wink Lorch, Franciaország – Egyesült Királyság
France’s Jura Workshop 
Wink Lorch portrait - June 2013Wink Lorch mindig is a borvilágban tevékenykedett, idejét jelenleg London és a francia Alpok között osztja meg. Az utóbbi két évtizedben szabadúszó borkommunikátor, ír, tanít és – bevallása szerint – élvezi a bort. Hozzájárult Jancis Robinson, Tom Stevenson és Oz Clarke kötetéhez, és számtalan magazinban publikált már elsősorban Jura és Savoya borászatával kapcsolatban. Áprilisban adják ki Jura borai (Jura Wine) című kötetét, ami az első angol nyelvű könyv a témában (további információk és előrendelés a www.winetravelmedia.com website-on).
Március 2, Vasárnap, 13.30, Workshop terem >>


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>